Ocho apellidos vascos

- Drejebogen til den mest sete spanske film nogensinde.

Baskiske Amaia er ved at gå ud af sit gode skind, efter at kæresten Antxón har forladt hende før brylluppet. På en bar i Sevilla hører hun Rafa fortælle vittigheder om baskere. Efter et skænderi ender de to med at sove branderten ud i Rafas soveværelse. Dagen efter sniger Amaia sig væk.

Rafa, der aldrig har været uden for Andalusien, er forelsket og bruger som undskyldning for at rejse til Baskerlandet, at han skal tilbagelevere nogle ting, Amaia har glemt i den tro, at to dage er nok til at overbevise Amaia om, at hun skal tage med ham til Sevilla. Amaia vil ikke have ham, men vil heller ikke fortælle sin far Koldo at hun er blevet forladt. Hun får derfor Rafa til at spille Antxón. Koldo er en baskisksindet fisker der mener, at bare man er fra den sydbaskiske by Vitoria er man for spansk og desuden fremviser han stolt det ar, han fik i tvekamp med en 920 kg tung tunfisk. Således må Rafa tilmed spille baskisk nationalist for at kunne agere Antxón og få Koldos respekt. Det gør han så godt eller skidt, at andalusieren til sidst betragtes som værende en af de store i ETA.

Filmen kunne kort efter sin premiere i marts 2014 kåres som den mest succesrige spanske biograffilm nogensinde med 6,5 millioner solgte billetter i hjemlandet. Den er morsom, man får stor sympati for personerne og først og fremmest er det en meget lærerig film, der giver unik indsigt i de regionale forskelle i nutidens Spanien.

Bogen er beregnet til spanskundervisning på ungdoms- og voksenuddannelserne. Den spansksprogede tekst er tæt gloseret og kan læses fra starten af 2.g og lignende niveauer. Endvidere er der en stor opgavebørs både med traditionelle spørgsmål til scenerne, men også en lang række skriftlige opgaver bygget efter principperne for den nye skriftlige eksamensform til Spansk A.

Filmen kan bestilles på Amazon.co.uk med både engelske og spanske undertekster.

Filmen kan også bestilles i Filmhuset/Cinemateket, tlf 33743400, dfi@dfi.dk
Praxis Forlag A/S, Vognmagergade 7, 5. sal • DK-1148 • København K • Tlf: +45 89 88 26 72 • Email: info@praxis.dk • CVR 41280921
Egmont